2014. június 23., hétfő

Foci / Viadal Huliganizmus



 Itt a nyár, nyakunkon a labdarúgó-világbajnokság. Ennek kapcsán írnék egy régebbi ötletemről, mely úgy gondolom, jól vizsgázott a második Hősök Napján. A mesélők többsége – én magam is – általában kerüli a mi modern világunk jelenségeinek „yneviesítését”, ezzel azonban kivételt tettem és bevált. A focihuliganizmus M.A.G.U.S-ban való megjelenítéséről lesz szó.




 A vad ötlet onnan jött, hogy ritkák ugyan, de attól még Yneven is vannak tömegsportok, mint a világleírásokban, regényekben megemlített toroni labdajáték, a koba. Sajnos ezt nem találtam megfelelőnek, viszont eszembe jutott, hogy vannak más mérkőzések is, melyekre bizony nagy tömegek kíváncsiak: a gladiátorviadalok és a kocsiversenyek. Egyes veterán gladiátoroknak, hassidiseknek, iskoláknak fanatikus rajongótáboruk lehet, akik között bizonyára van egy ádáz alakokból álló keménymag, amely néha össze-összecsap egy másik táboréval és ez súlyos sérülésekkel vagy emberhalállal is járhat. Mivel a gladiátorgálákon mindennapos dolog a halál, ezért arra gondoltam, hogy az ynevi huliganizmus leginkább a haonwelli rendszerű viadaloknál képzelhető el, Gondoljatok bele, a nertonok látványos küzdelmei szinte vértelenek, tehát az iskoláknak van egy állandó gárdájuk, és így szinte soha nem fordul elő, hogy egy ünnepelt arénaharcos váratlanul holtan marad a porondon, a rajongótábor pedig szétoszlik, mert már nincs kinek szurkolnia! De ha a KM úgy akarja, akkor Abasziszban és Toronban is előfordulhat ez a jelenség, bár ott a bandák a végzetesebb harcok miatt az iskolák köré szerveződnének.

 Az ilyen keménylegények fegyverarzenálja a következőkből állhat: kések, ólmosbotok, láncok, ököltőrök, vasöklök, a hétköznapi élet gyilkolásra alkalmas eszközei - hentesnél bárd, kovácsnál nagykalapács, mészárosnál tagló, ácsnál balta. A városőrök jól ismerik őket, de valamiért mégsem tudnak fellépni ellenük. Lehet, azért, mert alvilági kapcsolataik vannak és gyakran „bedolgoznak” valamelyik helyi tolvajklánnak, ha izomra van szükségük. Az is elképzelhető, hogy a városőrség kapitánya szintén fanatikus szurkoló, ezért tolerálja a működésüket. Olykor pedig az is előfordulhat, hogy a helyi nemesség léha tagjainak támogatásával bírnak. Szóval több okot is ki lehet találni, hogy egy-egy mérkőzés után miért folynak harcok az utcákon és amik miatt szükség lehet egy kalandozócsapatra, akik odasóznak az ilyen csoportosulásoknak. Legalább megtudják a JK-k, hogy Haonwell-ben sem holmi művészetekért rajongó széplélek mindenki.

 A hassidisek versenyeinél ugyanaz van, mint amit Abaszisszal kapcsolatban már leírtam. A balesetek gyakorisága miatt a kocsiversenyzők helyébe az iskolák lépnek. Földi példa szerencsére nincs, legalábbis Forma-1 huligánokról még nem hallottam. Sokan figyelmen kívül hagyják ezt a kasztot, pedig aki látta a Ben Hurt, az tudja, milyen látványos és izgalmas egy ilyen esemény.

 Legutoljára még megemlíteném azt a viadalformát, ami ugyan nagy tömegeket csődít össze, ugyanakkor viszont ez az, aminél elképzelhetetlennek tartom az ilyesfajta randalírozást: a lovagi tornát. A nemesek, főnemesek, uralkodók nagyon vigyáznak arra, hogy ne essenek szégyenbe, ezért a tornák biztonsága kiemelten fontos. Elvégre milyen monarcha az, akinek a tornáin nemesurak barátságos vagy kevésbé barátságos párbajai helyett egymást püfölő büdös pórokat lát az ember? Aki nem tud elképzelni egy ilyen eseményt, annak Walter Scott Ivanhoe című kiváló regényének idevágó fejezeteinek elolvasását javaslom, számomra az az etalon.

 Ezzel szerintem sikerült bemutatnom, hogy egy elsőnek igen vad ötletet hogyan lehet körüljárni annyira, hogy beférjen Ynev világába. Talán nem lóg ki annyira az a közmondásos lóláb.

Tanti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése